عوارض پروتز سینه
عوارض پروتز سینه یا ایمپلنت سینه چیست؟ یکی از روش های افزایش حجم سینه است که امروزه رایج است و عوارضی را هم به دنبال دارد. در ادامه این مقاله به طور کامل به بررسی عوارض پروتز سینه میپردازیم. با محبوب ترین ها همراه باشید.
فهرست مطالب
عوارض پروتز سینه چیست؟
میلیونها خانم در سراسر جهان از جراحی پروتز سینه برای بهبود فرم بدن و یا جایگزین نمودن بافت سینه پس از عمل جراحی استفاده میکنند. در اغلب موارد، نتیج عمل خوب است. اما برخی بیماران با مشکلاتی مواجه میشوند که در ادامه به آن میپردازیم.
بسیاری از خانمها فکر میکنند که پروتز سینه زندگیشان را تغییر خواهد داد و اغلب نیز این تغییر غیرمنتظره است. زخم، نشتی، عفونت، نقص زیبایی، بیحس شدن نوک سینه و در موارد نادر، بیماری سرطان از جمله پیامدهای جراحی پروتز سینه هستند.
عوارض ایمپلنت سینه
بر اساس آمار جامعه جراحان پلاستیک آمریکا (ASPS)، حدود ۲۲ هزار ایمپلنت در سال ۲۰۱۰ بنا به مشکلاتی از بدن بیماران خارج شدند. اما این آمار نقشی در کاهش میل خانمها به انجام عمل نداشته است. در همان سال، نزدیک به ۳۰۰ هزار عمل ایمپلنت سینه به انجام رسید که نسبت به سال گذشته ۳۹% رشد داشت. در این بین، حدود یکسوم یا ۹۳ هزار عمل جراحی برای بازسازی آثار سرطان به انجام رسیده بود.
عوارض پروتز سينه در پرواز
ایمپلنت سیلیکونی از محبوبیت زیادی برخوردار است. در این روش، پوست، عضله و ایمپلنت در بدن جاسازی میشوند. در حالیکه در روش سالین، ممکن است ایمپلنت در زیر عضلات چروکیده شود. برخی خانمها هم از این گلایه دارند که ایمپلنت سالین نسبت به ایمپلنتهای سیلیکونی ظاهرش کمتر طبیعی به نظر میرسد.
قبل از اینکه تحت عمل جراحی ایمپلنت سینه قرار بگیرید، میبایست درباره این عمل چیزهای زیادی بخوانید و با جراحان و بیماران مختلف صحبت کنید تا از خطرات و پیامدهای احتمالی آن مطلع شوید و بعد تصمیم بگیرید.
در این بخش، شما را با ۶ پیامد اصلی آشنا میکنیم:
1- انقباض کپسول دور پروتز
شایعترین مشکل پروتز سینه، انقباض کپسول دور پروتز است که باعث درد شدیدی در این ناحیه میشود. ایجاد زخم در بافت سینه زمانی رخ میدهد که ایمپلنت در زیر عضله سینه قرار میگیرد. حدود ۲۵ تا ۳۰ درصد از بیمارانی که ایمپلنت سالین را دریافت میکنند، دچار انقباض کپسول میشوند که ظرف مدت ۳ سال پس از جراحی ایمپلنت رخ میدهد.
در سال ۲۰۰۹، حدود ۸٪ از بیمارانی که ایمپلنت سیلیکونی دریافت کردند، پس از ۳ سال دچار انقباض کپسول دور پروتز شدند. همچنین، ۱۹٪ ازبیمارانی که تحت عمل بازسازی قرار گرفته بودند، دچار این عارضه شدند. وقتی بیمار دچار انقباض کپسولی میشود، راهی جز بیرون آوردن ایمپلنت و جایگزین کردن آن باقی نمیماند. به خصوص اگر سینه سفت و دردناک شود و غیرطبیعی به نظر برسد.
۲٫ پارگی و تحلیل رفتن
بله، ایمپلنت سینه هم ممکن است دچار پارگی شود یا تحلیل برود. این اتفاق معمولا حین کاشت یا سوراخ کردن سینه رخ میدهد. بالا بودن سن، بیوپسی و کار گذاشتن زهکش نیز از جمله عواملی هستند که در این امر نقش دارند. ایمپلنت سالین ممکن است ظرف مدت چند روز پس از انجام عمل دچار پارگی شود یا تحلیل برود. چون بدن شما میتواند مایع داخل ایمپلنت را جذب کند. تا زمانی که ایمپلنت شامل قارچ یا باکتری نباشد، این عارضه بیخطر خواهد بود.
پارگی ایمپلنتهای سیلیکونی معمولا قابل رؤیت نیست، اما بعضا با ایجاد گرهخوردگیهای سخت و تشکیل توده در اطراف ایمپلنت یا زیر بغل همراه است. تغییر اندازه و شکل، درد، سوزش، تورم، بیحسی و سخت شدن سینه نیز از جمله علائم این عارضه هستند. اگر هریک از این علائم را در خود دیدید، فورا به پزشک مراجعه کنید. ممکن است نیاز باشد ایمپلنت خود را جایگزین کنید.
بیشتر بخوانید = گاز گرفتن لب هنگام بوسیدن
3- عفونت
بروز عفونت چندان رایج نیست، اما برخی خانمها چند هفته پس از جراحی ایمپلنت سینه دچار عفونت میشوند. ایمپلنت -مانند هر شیء خارجی دیگر- حاوی باکتری است. از آنجایی که ایمپلنت فاقد یک منبع مستقل جریان خون است، نمیتواند با عفونت مقابله کند. مراقب علائمی از قبیل تب و گرم شدن سینهها باشید. آنتیبیوتیک به رفع علائم اولیه عفونت کمک میکند. اگر آنتیبیوتیک اثر نکرد، باید ایمپلنت را بیرون بیاورید و پس از پایان دوره نقاهت آن را جایگزین کنید.
4- سرطان
با توجه به یافتههای جدید سازمان غذا و دارو در ژانویه ۲۰۱۱، ایمپلنت سینه با لنفوم بدخیم سلول بزرگ (ALCL) مرتبط است. علت بروز این سرطان نادر هنوز ناشناخته است. این سرطان ممکن است در هر نقطهای از بدن رخ دهد و فقط شامل سینه نمیشود. بر اساس آمار این سازمان، از هر ۵۰۰ هزار خانم در ایالات متحده ۱ نفر به این سرطان مبتلا میشود. اما تنها ۳ خانم از هر ۱۰۰ میلیون خانمی که تحت عمل جراحی ایمپلنت سینه قرار میگیرند، دچار این عارضه میشوند. از آنجایی که لنفوم بدخیم سلول بزرگ یک سرطان نادر است، خانمها نباید برای بیرون آوردن ایمپلنت خود زیاد عجله کنند.
در اغلب موارد، سرطان زمانی تشخیص داده میشود که فرد به واسطه درد، مشاهده عدم تقارن، تورم، سفت شدن سینه یا تشکیل توده در اطراف ایمپلنت به پزشک مراجعه میکند. به گزارش سازمان غذا و دارو، این علائم معمولا چند سال پس از عمل جراحی رخ میدهند.
بر اساس یکی از نظریههای موجود، سیلیکون، که در موارد ایجاد زخم در اطراف ایمپلنت یافت میشود، باعث رشد سلولهای عفونی در اطراف سینه میشود. حتی ایمپلنتهای دستنخورده نیز ممکن است باعث تحریک کپسول شده و سیستم لنفاوی بدن را مختل سازند. این امر باعث جهش یافتن سلولها شده و سرطان ایجاد میکند.
5- تغییر حس در اطراف نوک سینه
در مطالعات متعددی که در طول چند دهه گذشته به انجام رسیده، مشخص شده است که ۱۲ تا ۳۵٪ از خانمها پس از عمل جراحی، دچار بیحسی در اطراف نوک سینه میشوند. اگر جراح، نیمه تحتانی آرئول را برش دهد، ممکن است به اعصاب و مجاری نوک سینه آسیب بزند. این امر در موارد نادر موجب نکروز نوک سینه و از دست دادن حس در اطراف آن میشود. سیگار کشیدن خطر ابتلا به این عارضه را افزایش میدهد. با این حال، ۹% از خانمها اذعان داشتند که پس از جراحی، حساسیت نوک سینهشان بالاتر رفته و لذت جنسی بیشتری را تجربه میکنند. این امر به واکنش روانی ناشی از افزایش اعتماد به نفس بعد از عمل جراحی نسبت داده میشود.
بیشتر بخوانید = علت تنگی واژن و درمان آن
6- ایمپلنتها کهنه میشوند
ایمپلنت سینه برای همیشه دوام ندارد. عمر مفید آنها معمولا ۱۰ تا ۲۰ سال گزارش شده است. گرانش نقش بهسزایی در تحلیل رفتن سینههای تقویتشده دارد. گاهی اوقات ممکن است برای تغییر شکل و اندازه سینهها مجبور شوید آنها را با ایمپلنتهای جدید جایگزین کنید.
برخی خانمها برای بهبود ظاهر سینهها، تغییر جایگاه ایمپلنت، ترمیم جای زخم و تخلیه خونمردگی در این ناحیه تحت چند عمل جراحی قرار میگیرند. حدود ۸% از خانمهایی که تحت عمل ایمپلنت سالین قرار میگیرند، پس از ۳ سال مجبور به بیرون آوردن آنها میشوند. ۱۲تا۱۴٪ از آنها نیز در عرض ۵ سال مجبور به این کار میشوند. همچنین، نرخ بیرون آوردن ایمپلنت در بیمارانی که تحت عمل بازسازی قرار میگیرند، در ۳ سال نخست ۲۷٪ و در ۵ سال آتی ۳۰٪ است.
عمل جراحی ترمیمی که پس از ماستکتومی انجام میگیرد، شامل افزودن ایمپلنتهای اضافی به سینه است تا فرم آنها یکسان شود. هزینه عملهای جراحی ترمیمی بعضا از عمل اصلی بیشتر است. از این رو، بسیاری از خانمها پس از بیرون آوردن ایمپلنت، تمایلی به کاشت دوباره آن ندارند. در نتیجه، دچار فرورفتگی یا افتادگی سینه میشوند.
چطور میتوانید از پروتز سینه خود مراقبت کنید؟
اگر تحت عمل جراحی ایمپلنت سینه قرار گرفتهاید، نکات زیر را رعایت کنید تا سلامتتان به خطر نیافتد:
• ارزیابی و کنترل دائم سینهها. در صورت مشاهده هرگونه تغییر در سینهها به پزشک یا درمانگر خود اطلاع دهید.
• تست ماهانه سلامت سینه را انجام دهید و تست سالانه پزشک را نیز فراموش نکنید.
• آزمایش غربالگری ماموگرافی را به طور مرتب انجام دهید. خانمهایی که تحت عمل جراحی ایمپلنت سالین یا سیلیکون قرار میگیرند، باید علاوه بر ارزیابی افقی و عمودی، از یک زاویه سوم نیز معاینه شوند. لازم نیست بیدلیل نگران باشید. ایمپلنت نقشی در به تاخیر انداختن تشخیص سرطان سینه در خانمها ندارد.
• انجام امآرآی. خانمهایی که تحت عمل جراحی ایمپلنت سیلیکونی قرار میگیرند، باید ۳ سال پس از جراحی به کمک تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) معاینه شوند و از آن پس، هر ۲ سال یک بار سینههای خود را امآرآی کنند تا وجود هرگونه پارگی یا تشکیل توده در ناحیه سینه تشخیص داده شود.
تدوین = مجله بهداشت زنان محبوب ترین ها